Biogas voor electriciteit

home_small21

Van biogas naar energie

Het biogas dat Safi Sana produceert in haar fabriek wordt gebruikt als basis voor energie-productie. Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden:

  • Elektriciteit en warmte voor de lokale energienetwerken
  • Direct gebruik, bijvoorbeeld door verkoop in gasflessen
  • Transportbrandstof (‘Compressed Natural Gas’ of CNG)

De uiteindelijke keuze hangt af van een aantal factoren: de vraag uit de lokale markt, technische mogelijkheden, mogelijkheid tot winstgevendheid en het business model.
Ieder eindproduct wordt verkocht voor een scherpe, competitieve prijs. Natuurlijk voldoet elk product aan de gevraagde veiligheid- en kwaliteitseisen.

Pilot project in Accra

Om de mogelijkheden van biogas te onderzoeken, heeft Safi Sana in 2010 een kleinschalig project opgezet in de stad Accra in Ghana.

Hier hebben we de mogelijkheden onderzocht om biogas te verwerken tot energiebronnen die concurreren met traditionele brandstoffen als olie, LPG en hout (en deze eventueel vervangen). Samen met onze Nederlandse en Ghanese partners hebben we de huidige producten en trends op de energiemarkt geanalyseerd om een concurrerend alternatief te kunnen bieden. Tegelijkertijd hebben we onze plannen bij potentiële klanten getest, zodat we hun specifieke verwachtingen en behoeften in kaart hebben kunnen brengen. De onderzoeksuitkomsten hebben we teruggevoerd in ons ontwerpproces van afvalhergebruik, maar dankzij het overkoepelende Safi Sana concept ook in het ontwerp en de werking van de Communal Service Blocks.

Dit kleinschalige project is zo succesvol gebleken dat we onze capaciteit op dit moment aan het uitbreiden zijn.

Business model

De verkoop van onze verwerkte energieproducten is één van de twee hoofdinkomsten van het Safi Sana afvalverwerkingsmodel. De andere bron van inkomsten zijn de natuurlijke meststoffen.

Terug naar werkwijze